Аналіз ризиків і визначення критичних точок (НАССР)
24 February 2021
На всіх птахофабриках необхідно здійснювати аналіз можливих точок зараження для того, щоб ідентифікувати всі можливі джерела інфікування на всіх стадіях відгодівлі, від яйця до поставки курей. Після встановлення ризиків наступним кроком є знищення або зменшення джерел інфекції.
Контрольна точка |
Можливе джерело інфекції |
Курник | Недостатня очистка та дезінфекція відгодівельних приміщень перед запуском нової партії |
Яйця/птиця | Недостатня дезінфекція яєць або її відсутність. Зараження щойнонароджених курчат |
Повітря | Відсутність обробки повітря приміщень (занесення мікробів через атмосферне повітря), можливе зараження спорами вентиляційних систем Обладнання, машини |
Система питної води | Забруднення кормів мікробами чи спорами грибів |
Корм | Забруднення підстилки мікробами чи спорами грибів |
Підстилка з соломи | Занесення мікробів персоналом, постачальниками чи відвідувачами (взуття, руки, робочий одяг тощо). Інфекції, що природнім шляхом передаються від тварини до людини (зооносні хвороби) zoonotic diseases) |
Персонал | Перенесення мікробів від машин (колеса і т.п.). |
Гризуни, комахи | Перенесення мікробів мишами, мухами і т.п. |