+38 (067) 593 22 16
Як боротися з неприємним запахом на фермі
28 Серпня 2022

Стійкий попит свинини на світовому ринку зумовлює збільшення пропозиції товарного мяса. У сучасних умовах тварини володіють високим потенціалом генетичної продуктивності, стійкі до хворіб та стресів.

Під час виробництва продукції господарства повинні дотримуватись не тільки нормативних актів та гігієнічних вимог, забезпечувати належні умови утримання та годівлі повнораціонним кормом, але й дбати про захист навколишнього середовища.

Серед багатьох проблем які потрібно вирішити господарству, додаються проблеми з обслуговування відходів тваринного виробництва:

  1. Збільшення концентрації аміаку у приміщеннях утримання тварин (50-80% якого потрапляє у гній), що в свою чергу призводить до зниження приростів. Особливо гостро ця проблема виражена, восени, взимку та навесні коли знижується інтенсивність вентиляції через зниження температури навколишнього середовища.

  2. Скарги територіальних громад на неприємний запах від господарств, які здійснюють свою діяльність на її території.

  3. Через утворення кірки у гнойових ваннах мухи мають можливість відкладати свої яйця, що призводить до збільшення їхньої популяції.

  4. Через розшарування гнойових мас, відділення густої фракції від рідкої, важкість видалення гною із ванн. Щоб вирішити цю проблему доливають воду і міксерами розмішують цю масу. Це призводить до зниження концентрації поживних речовин у гної, та збільшує навантаження на обслуговування ванни.

Щоб запобігти вищепереліченим неприємностям, спеціалістами компанії ПП ВетАгро розроблений продукт Dezirex Odor, на основі гліоксалю, який зменшує неприємний запах та розріджує густу фракцію гною.

Для підтвердження перелічених властивостей на одній з свиноферм Тернопільської області був проведений дослід. Даний засіб господарство використовує вже певний перід часу.

Було забрано три зразки гною для аналізу та відправлено в Лабораторію агрохімії та аналітичних дослідженнь с. Оброшине Львівської області.:

1 гній з ванни у яку доливали Dezirex Odor

2 гній з ванни у якій не додавали Dezirex Odor

3 гній з лагуни ( Dezirex Odor потрапляє туди разом із гноєм з ванн)

Та отримали такі результати:


Звертаю увагу на показники зразка № 1

Вологість — 99,17 %( підтверджує що засіб Dezirex Odor розріджує густу фракцію) вища ніж у зразків №2 та №3, сухої речовини менше але необхідні показники для підживлення грунту майже на тому самому рівні або й більші, що й у зразків №2 та №3.

Азот у всіх зразках приблизно одинаковий.

Фосфор більше на 100% ніж у зразка №2 та №3.

Амонійний азот в 1,7 разів нижчий ніж у зразка №2— це доводить, що засіб зменшує неприємний запах.

Аналізуючи дані показники робимо висновок що гній до якого додавали Dezirex Odor можна використовувати, як органічне добриво.